Tefaf

Elk jaar in maart wordt de Tefaf in Maastricht georganiseerd. The European Fine Art Fair. Heel Maastricht staat op zijn kop en iedereen zet zijn beste beentje voor. Op donderdag 12-3 was de opening. De opening is alleen toegankelijk voor genodigden en het is dan fantastisch om op de airport te gaan kijken. Private jets komen met bosjes uit de lucht vallen, overal staan dure auto’s en taxi’s rijden tot op de landingsbaan.

Tefaf heeft weer bijgetekend voor 5 jaar Tefaf in Maastricht, dus we kunnen nog zeker tot 2020 genieten van dit prachtige event.

Hierbij mijn kijk op de Tefaf, behind the scenes, Hotel version.

IMG_9824

Vanaf december zijn hotels al zo goed als volgeboekt voor dit drukke en zeer dure weekend in maart. De vaste gasten reserveren hun kamers al bij het uitchecken weer voor volgend jaar, dus vol raken is geen probleem. De eerste voorbereidingen voor de hotels gaan beginnen. Taxi afspraken worden gemaakt, de rode loper wordt besteld en het front office personeel krijgt de final instructions. De kamers hebben de hoogste prijs van het jaar en langzaam maar zeker maakt de stad zich klaar voor de opening. De eerste gasten die met de Tefaf te maken hebben zijn natuurlijk de stand-bouwers, zij komen ongeveer twee weken voor de beurs. Vervolgens komen de standhouders, (Leuk! Vaste gasten in huis, mensen die je werk waarderen en je herkennen) zij komen de stand bekijken en netwerken in Maastricht. Daarna is de preview..

De preview is de belangrijkste dag voor de standhouders. Op deze dag vragen de hotels absolute topprijzen voor de kamers en de restaurants draaien drie-dubbele bezettingen. Tijdens dit event voor genodigden worden de meeste kunstwerken al verkocht.

Wat je tijdens de preview niet verkoopt, verkoop je niet meer.

Voor de preview komen alle belangrijke en grote kunsthandelaars uit alle windstreken van de wereld naar Maastricht. Fantastisch om te zien, top om iets te mogen regelen voor de standhouders voor de preview. Zo zijn er gasten die stylisten in het hotel wensen, gasten die met de private jet invliegen en gasten die een privé chauffeur meebrengen. Een ding is zeker, de crème de la crème van de wereld bevindt zich tijdens deze avond in Maastricht.

IMG_9860

Voor veel mensen die in Maastricht wonen wordt de Tefaf gezien als een event voor alleen chique en rijke mensen. En de standhouders worden vaak verkeerd bekeken. Ja, ze zien er allemaal goed uit. Ja, ze dragen bont en design kleding. Maar wat zijn het stuk voor stuk fijne mensen om mee te werken.

De dag na de preview gaat de beurs open voor het gewone publiek. De kaartjes worden verkocht en iedereen kan de beurs bezoeken. Op de airport staan de private jets te wachten dat ze weer opgehaald worden door hun eigenaars en de hotels maar restaurants zitten wederom volgeboekt. Het is dan ook erg vervelend als je tijdens deze dagen te kampen hebt met een overboeking, ontevreden gasten of een defecte kamer. De kamerprijzen liggen tussen de €200,- en €600,- in het openingsweekend. Het is een geweldig event voor Maastricht.

Op de vrijdag worden er op verschillende locaties in Maastricht events gehouden. Speciale candle light diners of een groot feest zoals gehouden bij Buitenplaats Vaeshartelt. Gelukkig was ik aanwezig bij het opbouwen en heb ik wat foto’s kunnen trekken van de transformatie van het restaurant. De keuken werd overgenomen door de chefs van Maison van den Boer en twee sterren chef Erik van Loo. Met ondersteuning van een kleIMG_9844in team Vaeshartelijke chefs hebben zij een diner verzorgt voor de top van AON. Maison van den Boer bracht alles zelf mee, ongelofelijk! Eigen bestek, glazen, porselein, linnen, bloemen, aankleding, wijn, water, kaarsen, personeel. Noem maar op, ALLES!

IMG_9841IMG_9846IMG_9847IMG_9848

Tot op het moment van schrijven ben ik nog niet op de beurs geweest en ik hoop dat er ergens iets te regelen valt voor een kaartje. Want wat is het mooi om daar weer een kijkje te kunnen nemen, en wat is het mooi dat ik dan een stukje kan schrijven over de beurs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s