#ZEN

Rust is voor iedereen anders, voor jou kan het betekenen een avondje film kijken en voor mij een half uurtje yoga. Toch zijn veel aspecten voor iedereen hetzelfde en is de intentie hetzelfde, je hoofd leegmaken en bijkomen van alle gebeurtenissen die dag, week of maand.

wordcloud

Het is mij opgevallen dat ik hier zelf veel moeite mee heb. Ik kan uren bezig zijn met nadenken wat ik nog allemaal moet doen zonder echt in het moment te leven. Zo gaan hele dagen, weken aan me voorbij. En ben ik alleen maar bezig met wat er zich in mijn hoofd afspeelt.

Ik ben er klaar mee.

Ik zeg wanneer ik rust wil, en ik zeg wanneer het genoeg is. Daarbij is een van mijn goede voornemens dan ook loslaten. Loslaten van wat allemaal nog moet. Vanochtend heb ik bijvoorbeeld een berg was weggestreken. Gisteren heb ik gepoetst. Ja, beide dingen moesten gebeuren, maar ik deed het omdat ik het er tijd voor vond, het me in de weg stond en omdat ik er gemotiveerd voor was. Als ik de motivatie er niet voor heb, doe ik er veel langer over, en dat vind ik dan weer verspilling van mijn tijd. Dus, relax, het komt wel.

Daarbij, ben je eigenlijk nooit alleen, er is altijd wel iemand die je kan helpen. Is het niet je partner, zijn het wel je ouders of andere familie of vrienden. Bij mij is het vaak Remko natuurlijk, maar ook Zenzi, zij maakt dingen die ik niet leuk vind om te doen een stuk aangenamer. Die strijk heb ik bijvoorbeeld leuker gemaakt door het plaatsen van de strijkplank voor de tv, zodat ik een beetje tv kon kijken ondertussen, daarbij had ik ook nog eens uitzicht op Zenzi, kon ik daar ook meteen van genieten.

Druk

Tegenwoordig heeft iedereen het maar druk. Druk met het werk, huishouden het onderhouden van relaties. Een uurtje inplannen voor jezelf word vaak gezien als zwak. Vooral omdat het dan zo vast staat. Ik doe het! Ik plan in mijn agenda zelfs hele MIJ dagen in, en wat geniet ik daarvan. Lekker op de bank met een kop thee en een boek. Ik kan het iedereen aanraden. En omdat het gepland is, hoef je je ook niet schuldig te voelen. Want aan de andere kant probeer ik dan ook mijn poets/wasschema hieraan aan te passen. Maar komt het niet uit dat ik moet poetsen, of vind ik de motivatie er niet voor, dan zie ik het morgen wel weer. Misschien lukt het dan wel.

Tijdens deze MIJ dagen vind ik het belangrijk om ook echt te rusten. Er zijn verschillende soorten rust. Sociale rust, Mentale rust, Fysieke rust en Spirituele rust.

Sociale rust zijn bijvoorbeeld avondjes met vrienden en familie, het is belangrijk deze actief te onderhouden omdat deze stresshormonen verminderen. Daarnaast is het goed voor de gezondheid (oké, die flessen wijn zijn niet perse goed voor de gezondheid, maar het samenzijn wel).

Mentale rust zorgt ervoor dat je kunt focussen, dat je je goed kunt concentreren. Het is heel belangrijk om maar met een ding tegelijk bezig te zijn, multitasken is ongezond, zorgt voor een hoge bloeddruk, levert vaak geen tijdbesparing op, je hart gaat sneller kloppen en je temperatuur zal stijgen. #NietFijn

Dan fysieke rust, een favoriet van mij. Ik heb op mijn iPad een hele goede meditatie app staan, die ik (helaas) minder gebruik dan ik zou willen. Dan een yoga lesje erbij en wat ademhalingsoefeningen en je kunt er weer tegenaan.

Spirituele rust klinkt super zweverig, en ja, dat is het eigenlijk ook wel. Maar aan de andere kant helpt het ook heel goed. Ik gebruik al een hele tijd bijvoorbeeld edelstenen zodat ik onder andere meer zelfinzicht krijg. De edelstenen die ik gebruik zijn Amethist, Rozenkwarts en Maansteen. Maar hier zal ik nog eens een hele post aan besteden. Maar geloof me, het helpt!

Rust en Stilte

Als je rust en stilte hebt geimplementeerd in je dagelijks leven en kunt zeggen dat je je volledig kunt ontspannen, dan zul je beter je eigen richting kunnen bepalen. Beter kunnen bepalen of je op het goede pad bent en je innerlijke kompas beter begrijpen, zien en volgen. Je kunt prikkels uitzetten en beter naar jezelf luisteren. Wie kan dat tegenwoordig nog zeggen? Ik zeker niet. Als ik een smsje krijg kan ik daar de hele dag over inzitten, en denken hoe iemand dat bedoeld zou hebben. Of als ik geen antwoord krijg, hoe zou diegene mijn antwoord opgevat hebben?

We krijgen per dag 34 GB aan informatie naar ons hoofd geslingerd door emails, apps, smsjes, reclames, tv, radio etc. Dat is 2x zoveel als 30 jaar geleden?!

Ik durf wel te zeggen dat ik (met de nodige hulp van Remko) op de goede weg ben. Ik probeer ook echt te genieten, de prikkels uit te schakelen. Zeker mijn smartphone als ik thuis ben. #OFFLINE

Als je onvoldoende rust kan dat leiden tot stress. Stress is een vechtreflex, vluchtreflex en bedoeld om te overleven. Het is vermoeiend en zorgt voor een slechte nachtrust omdat stress ook bedoeld is om wakker te blijven tijdens nood situaties wat op zijn beurt weer stress oplevert. Het is dus een vicieuze cirkel.

Slaapgebrek

Slaapgebrek kan dus door stress voorkomen. 1/3 van alle Nederlanders slaapt minder dan 7 uur per nacht. Je bent snel afgeleid, geestelijk en lichamelijk gesloopt, lichtgeraakt, heb een vertraagd reactievermogen en hebt letterlijk meer energie nodig. Dat energie tekort wordt vaak aangevuld met cafeïne, nicotine of eten met veel suikers. #ONGEZOND!

Voorkomen is beter dan genezen

Pak je nachtrust, slaap eens lekker uit, kom even bij van alles wat gebeurd is tijdens de (werk)week. Sport om het hoofd leeg te maken of spreek af voor een gezellige avond met vrienden en familie.

De edelstenen hebben mij heel goed geholpen, maar ik denk dat je er ook een beetje in moet geloven. Een vriendin van mij gebruikt ook edelstenen voor haar reuma en hoeft nu geen medicijnen meer te slikken. De edelstenen hoef je alleen maar bij je te dragen en soms te reinigen onder koud stromend water. Ik voel me echt veel beter als ik ze bij me draag. Remko moet er bijvoorbeeld niks van weten en gelooft er ook niet in, maar gelooft wel dat het voor mij helpt.

rozenkwartsarmbandgroot

Het allerbeste voorbeeld vind ik nog steeds Zenzi. Zij slaapt ongeveer 18 uur per dag en neemt zich echt de tijd om uit te rusten. Ze verwerkt letterlijk alle gebeurtenissen van de dag en droomt er ook vaak over. Als ze bijvoorbeeld veel gespeeld heeft dan rent ze in haar slaap, haar pootjes bewegen dan ook mee. Verder ontspant ze al haar spieren, en daalt haar bloeddruk en temperatuur.

img_0893

Als honden kampen met slaapgebrek zijn de effecten gelijk aan die van mensen. Minder goede concentratie, geheugen, afweersysteem en prestaties, ze zij moe, lusteloos en prikkelbaar en krijgen last van stress. Dus leer van je huisdier, en slaap ook eens lekker uit! En geniet van die vrije dag, waarop je echt niks hoeft te doen!

Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg rust? Laat het me weten in de comments! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s